Vores historie

Fra produktion på køkkenbordet til herregårdsdestilleri med flere kobberkedler, og fadlagret Whisky på loftet.

Fra æble til gin

Muligheder i spild

På Oremandsgaard ser vi muligheder i spild. For 3. år i træk har vi i år fået indleveret nedfalds- og overskudsæbler fra hele lokalområdet. Æblerne bruger blandt andet til at producere vores Æbletif, men også i produktionen af vores Gin og Brandy.
0

Tons æbler

Så mange æbler fik vi indleveret i 2022

Kerneværdier

Vi går op i det vi laver med stolthed, tradition og godt håndværk.

Videnskabelig præcision

Vores produktion og brug af råvarer bærer præg af en videnskabelig tilgang til destillering af spiritus. Det fremhæver de enkelte smage og de gode råvarer.

Økologisk tradition

Vi prioriterer kvaliteten i vores råvarer – og bruger så vidt muligt de økologiske råvarer fra Oremandsgaard, der har været økologisk siden 1967

Håndlavet

Vi følger hele produktionen med vores sanser og har ‘hænderne i’ alt vi laver.

Gin på abonnement

Flaskepost fra Radius

Gin, tonic og en særlig gave leveret lige til døren hver anden måned helt uden binding. 

Shop spiritus

Gå på opdagelse

I vores shop her på siden kan du købe vores mange gin, fadandele af whisky, tonic, særlige gaveæsker og meget andet.

Gin på abonnement

Flaskepost fra Radius

Gin, tonic og en særlig gave leveret lige til døren hver anden måned helt uden binding. 

Book rundvisning

Kom og besøg os

Kom ind bag kulisserne og forstå præcis hvad vi mener med videnskabelig præcision og økologisk tradition. Og smag undervejs på vores udvalg af gin.

Folket bag

Hvem er vi

Radius består i dag af den ene af vores to grundlæggere Kristian og et team af seje Radius folk – og så selvfølgelig hele Oremandsgaard familien.

Kristian

Master Distiller & Direktør

Peter

Spiritusnørd

Per

Spiritusnørd

August

Godsejer

Søren

Spiritusnørd

Kim

Spiritusnørd

Ronni

Lager

John

Spiritusnørd

Est. 2016

Fortællingen om Radius

Det var egentlig ikke meningen, at de to kolleger Kristian og Flemming skulle købe en kobberkeddel – de skulle bare kigge. Men de blev grebet af stemningen og gav hånd med Müller Sr. på køb af 180 liter keddel – og den slags kan man ikke løbe fra. Men hvad så med det ret dyre udstyr, der nu var købt? Hvor skulle det stå? Hvem skulle betjene det?

De spørgsmål blev vendt en del gange på bilturen fra Tiergarten og hjem til Danmark. For både Kristian og Flemming var lidt presset på tid. Flemming var Vice President i Ferrosan – og Kristian arbejdede samme sted som Formulation Specialist på patent nr. 25. Løsningen blev derfor, at der måtte soves mindre. Og det gjorde de to venner så i de første år af Radius’ levetid, hvor alt gin blev fremstillet sent om aftenen –  og uproblematisk kunne karakteriseres som ‘moonshine’.

Begyndelsen

Det startede hjemme på Kristians køkkenbord med labortorieudstyr “lånt” af arbejdspladsen. Resultatet blev en gin, der smagte af markant bedre end forventet. Især forsøg med gin tilsat æble gav den rigtige balance. Da først kedlen kom hjem fra Tyskland, begyndte Kristian og Flemming derfor systematisk at afsøge potentialerne. Fortiden i medicinalindustrien betød, at vi vurderede hvert batch, forstået som opskrift. Og det er stadig sådan vi kender forskel på vores i dag mange gins.

På batch 18 ramte vi virkelig noget, vi følte havde international tyngde. Holsteiner Cox, rosenblade, fennikel og citronskal. Den sendte vi derfor til San Fransisco World Spirits Competition. To måneder senere kom svaret. En sølvmedalje. Og så tog projektet ellers fart. Og pludselig begyndte det at være et problem at have dagjob, når fragtmænd i tide og utide skulle enten hente eller bringe varer.

Radius flytter ind på Godset

18. september 2018 bragte Sjællandske en artikel om, at den nye generation på Oremandsgaard gerne ville til at lave Calvados ud af den æblemost, der gennem mange år var gået til danske michelinrestauranter. Den avisartikel præsenterede en kollega, der kendte til Kristian og Flemmings natarbejde, for de to venner. Kristian og Flemming tog fat i August – og det vidste sig hurtigt, at entusiasmen for æbler, råvarer og spiritus var delt. Sammen blev de enige om, at August og Oremandsgaard skulle være en del af Radius og omvendt. Den gamle herregårdsstald blev udset til det destilleriets kommende hovedkvarter.

Filosofien bag vores produkter

Godt håndværk kræver tid og gode råvarer. Vores målsætning er, at man skal kunne smage de ingredienser, som står på etiketten. I de fleste gængse gins er der ofte op til 40 ingredienser, hvilket gør, at de fleste finder vores ingredienslister atypiske. Det er de i grunden ikke. Vi tager bare færre råvarer og lader dem smage igennem.

Flere velmenende sjæle har desuden forklaret os, at vi skal lave nogle få produkter, så folk ved præcis, hvad de får hos Radius. Til det må vi sige det, som det er: Den dag vi kun laver de samme standardvarer dag ud og dag ind, lukker vi forretningen. Vores drivkraft er at afprøve nye råvarer og udvikle nye smage, således at man altid kan opleve noget nyt og spændende hos os.

Lokal æblebrandy på gamle æblesorter

På vores første år på Oremandsgaard ramte vi den dårligste æblehøst nogensinde. Vores normalhøst på 15 tons lignede mest af alt 2 tons. Derfor indførte vi en ordning for vores naboer på Sydsjælland, hvor 1 kg indleverede haveæbler resulterede i 1% rabat på en flaske gin eller æblebrandy. Forventningen var 1-2 tons. Stor var overraskelsen derfor på første indleveringsdag, hvor den ene trailer efter den anden kom trillende op ad alléen. Da æblesæsonen 2019 var forbi var hele 36 tons haveæbler blevet indleveret.

For at understrege hvor alvorligt, vi mener vores arbejde med æbler plantede vi 2019 hele 3.400 økologiske æbletræer på gamle sydsjællandske æblesorter, herunder især Oremandsgaard eget æbletræ, Hage-æblet. Vi tror på, at de gamle sorters særegne smage bliver fantastisk afsæt for vores destilleri, når vi om 7-8 år begynder at høste frugten fra denne investering.

Whisky på egen høst – og fadloft

Vores indflytning på Oremandsgaard medførte en naturlig ambition om at lave whisky. Godset er bygget på en formue opbygget i handel med byg til malt tilbage i 1800-tallet. Og alle råvarer er lige ved hånden. Vandet til whiskyen kommer fra egen kilde, og byggen planter og høster vi selv. På godset er der desuden både salt sivtørv ude i de yderste strandenge. Denne ryger vi over den æbleflis, der hvert år kommer ud af beskæringen af æblelunden.

 

What’s next?

Historien om Radius er langt fra færdigskrevet. Derfor er det meget passende med at runde historien af med at fortælle om vores whisky. For vores arbejde og udvikling med denne er kun lige begyndt. Og det samme gælder vores gin og øvrige spiritus. Vi håber du vil følge os på vejen.

– Kristian og hele Radius teamet

Fået smag på mere?